Hannu Möttösen muistolle

Road racingissa Suomen mestaruuden vuonna 2000 voittanut ja myöhemmin Ajo Motorsportin huippumekaanikkona tunnettu Hannu Möttönen on menehtynyt sairaskohtaukseen. Möttöstä jäävät oman perheen lisäksi suremaan laaja road racingin ”perhe”, jossa Hannun ammattitaito ja auttamishalu arvostettiin korkealle.

Hannu Möttönen voitti road racingin SM-sarjassa B250-kuutioiset vuonna 1997. Suomen mestaruuden hän voitti samassa luokassa vuonna 2000. Möttönen tunnettiin vaatimattomana miehenä, joka ei ikinä tuonut itseään esille vaan antoi tekojen puhua puolestaan. Ensin kuljettajana, ja myöhemmin mekaanikkona.

Oman kilpailu-uran jälkeen Möttösen veri veti ulkomaille. Hän toimi useita vuosia road racingin MM-sarjassa Ajo Motorsportin luottomekaanikkona maailmalla, kunnes palasi takaisin Suomeen. Suomeen muuttoa puolsivat henkilökohtaiset syyt, eli perhe-elämä. Suomessa Hannu pyöritti menestyksekkäästi omaa yritystään, Kiteen Pienkonehuoltoa. Hannua pidettiin yleisesti yhtenä Suomen ammattitaitoisimpana moottoripyörä ja – kelkkamekaanikkona - ellei jopa kaikkein parhaimpana.

Hän tuki uusia road racing kuljettajia sekä taloudellisesti että teknisesti. Hannu saattoi puheissaan ohimennen mainita ostaneensa jollekin lupaavalle kuljettajalle MM-sarjassa käytetyn kilpapyörän. Omaa osuuttaan asioiden kulkuun hän ei halunnut näissäkään asioissa korostaa, vaan tärkeintä oli aidosti auttaa uransa alussa olevia kuljettajia.

Hannu Möttösen laajaan ja tyytyväiseen asiakaskuntaan kuuluu myös MP Maailma. Monesti kirjoittaessani juttua jostain uudesta tekniikasta, soitin Hannulle kysyäkseni lisätietoa. Keskustelumme kääntyivät aina moottoripyörien ja - kelkkojen nopeasti uusiutuvaan tekniikkaan, josta Hannu oli pohjattoman kiinnostunut.

Hannu toimi asiantuntijana esimerkiksi tehdessäni moottoripyörien huoltovertailuja, joista korjaamoala ei juurikaan ilahtunut. Hannulla oli asiaan päinvastainen mielipide. Hän oli aina vankkumatta sitä mieltä, että ala pitää saada kuntoon. Asiakkaan on voitava luottaa siihen, että saa aina hyvää palvelua sekä ammattitaitoista huoltoa. Itse asiassa tarkistelin monesti etukäteen Hannulta onko tämä tai se vikakohde huoltovertailussa todellinen. Monesti Hannu sanoi ammattimiehenä viimeisen mielipiteen asiaan.

Viime syksynä erästä artikkelia kirjoittaessani jouduin tarkistamaan häneltä yhtä teknistä yksityiskohtaa. Soitin puhelun ja selvitimme asian. Hän oli todella onnellinen ja kysyin syytä siihen. Hannu kertoi tulleensa muutama tunti sitten isäksi. En olisi voinut koskaan arvata, että tuo puhelu jäisi välillämme viimeiseksi.

Vaikka kirjoittaisin Hannusta kirjan, se ei tekisi oikeutta hienosta ja erittäin reilusta ihmisestä, joka oli suurella sydämellä varustettu motoristi sekä kilpa-ajaja että tuore isä sekä puoliso. Hannun läheiset ovat kohdanneet suuren menetyksen, jota on mahdoton käsittää. MP Maailma lehden henkilökunta haluaa esittää syvän osanottonsa Hannun omaisille.

Tero Kiira


©
Kiteen Pienkonehuolto Oy 2016